TV-väggfäste

Mer plats och säkerhet i vardagsrummet med ett väggfäste till TV

Större, skarpare, bättre: Det är mottot för moderna TV-apparater. Platt-TV-skärmar av hög kvalitet erbjuder mycket skarpa bilder och generöst tilltagna bilddiagonaler, för att göra bioupplevelsen hemma perfekt. Men det finns ett problem: De högt värderade apparaterna tar mycket plats. Om TV:n står på en TV-bänk finns risk att den ramlar omkull - till exempel om någon råkar stöta emot den. Här kan ett TV-väggfäste hjälpa. Detta möjliggör säker fästning av din TV på väggen. Vissa modeller går till och med att luta, vrida eller vända - så att du har koll på TV-bilden ur alla tänkbara vinklar.

Det allra viktigaste i fråga om TV-väggfästen: VESA

Vid val av TV-väggfäste är korrekt VESA-mått avgörande. VESA står för “Video Electronics Standards Association”, en organisation som har fastställt enhetliga standarder för montering av bildskärmar och TV-apparater på väggar, tak och bord. Beroende på din apparats mått och vikt rekommenderar denna standard minst fyra gängstorlekar för skruvar. Även avståndet mellan skruvarna regleras av VESA-måttet. Information om VESA-mått för din platt-TV (TFT) hittar du i de tekniska specifikationerna, till exempel i bruksanvisningen.

Så hittar du rätt TV-väggfäste till din TV

Mät hålavståndet på din apparat innan du beställer ett LCD-väggfäste och kontrollera vikten och bildskärmens diagonal. Med dessa tre uppgifter hittar du utan problem ett passande väggfäste till din TV. För även TV-apparater som inte är normerade enligt VESA går att fästa på ett standardfäste med hjälp av en adapter.