Element

Naturlig värme med infravärmare

De strålar som små solar och sprider välgörande värme: Infravärmare skapar behagliga temperaturer i en handvändning och är också skonsamma för miljön och din plånbok. Hur det fungerar, avslöjar vi här.

Så fungerar infravärmare

Infravärmare fungerar på ett helt annat sätt än vanlig gas- eller oljeuppvärmning. Till skillnad från infravärmare arbetar konventionella uppvärmningssystem med konvektion: Kall luft värms upp och fördelas därefter i rummet. En strålvärmare arbetar helt annorlunda: Den omvandlar energin från strömmen till infrastrålning och värmer upp objekten som den träffar på - till exempel tak, golv och väggar. Därifrån strålar värmen tillbaka in i rummet. Den välgörande värmen hos infrastrålning är välkänd, bland annat inom medicin, där den djupgående effekten till exempel används för muskelavslappning eller för behandling av hudsjukdomar. Även inom djurhållning används sedan länge infrastrålning, till exempel för att värma nyfödda kultingar. Moderna infravärmare byggs till exempel in i glasskivor eller hybridpaneler och hängs upp på väggen som speglar eller bilder. De skapar naturlig värme, som känns som solstrålar mot huden.

Fördelar med infravärmare

I fråga om effektivitet är infravärmare tydligt överlägsen jämfört med modern gas- eller oljeuppvärmning: Vågorna som skapas genom att ström och en speciell kolväv eller en grafitbeläggning möts, utnyttjar minst 86 procent av den tillhandahållna energin till värmeutvinning - ibland ända upp till 100 procent. Det kan konventionell uppvärmning inte konkurrera med: Beroende på värmeelement erbjuder de bara en effektivitet från 60 till 80 procent. Det betyder: Infravärmare skonar miljön och din plånbok! Speciellt användare av grön el kan alltså med gott samvete vrida upp värmen. Och: När de väl en gång är installerade, kräver infravärmare ytterst lite underhåll, de behöver inte kontrolleras av sotaren. Även allergiker profiterar från denna speciella typ av uppvärmning, eftersom infravärmare inte virvlar upp något damm.

För vem passar infravärmare bra

Ursprungligen användes infravärmare för att värma upp stora hallar, eftersom den uppvärmda luften inte bara samlas under taket utan tas upp direkt av kroppar och objekt. Idag används infravärmare också i många privata lägenheter och hus. Viktigt att tänka på: Ju fullare rummet är desto bättre värmeeffekt. Många möbler, helst av naturliga material som trä, linne eller korg, samt de boende, kan absorbera de infraröda vågorna och lämna ifrån sig dem igen. På så sätt hjälper de indirekt till att värma upp rummet. Framför allt rum som bara ska värmas upp under kort tid, är lämpliga för infravärmare, till exempel badrummet. Koppla på värmeelementet direkt när du stiger upp så kommer de kalla golvplattorna snabbt att värmas upp. Redan efter en kort dusch är ditt badrum så varmt att du kan starta dagen på ett avslappnat sätt. Här utvecklar infravärmaren hela sin energibesparande effekt och är klart överlägsen centralvärme i kontinuerlig drift. Om infrarödvärmare lönar sig för hela lägenheten beror naturligtvis på din individuella elkostnad. Här är det bäst att räkna noggrant. I många fall är infravärmare ett användbart komplement till det befintliga uppvärmningssystemet: Vid frostiga temperaturer kopplas centralvärmen på och på våren stängs den av igen. Om kallare dagar eller nätter följer, kommer infravärmaren till användning.

Olika typer av infravärmare

Infravärmare är inte bara praktiska värmekällor - de är också stilfulla dekorativa objekt för ditt hem. Till exempel platta tavelvärmare som kan transporteras, som tack vare sin emaljbeläggning till och med går att skriva på och kan användas som anteckningstavla eller whiteboard. Bildvärmare kan tryckas med individuella tryck och passar med sina färgglada motiv bra som designelement i vardagsrum eller barnrum. Enkla glas- eller spegelvärmare kan antingen integreras i den befintliga inredningen eller försvinner diskret på väggen. De används extra gärna i badrum eller hallar. Ett alternativ till badrummet är en speciell infravärmare med torkfunktion, som värmer upp dina handdukar och torkar dem efter användning. Ytterligare en fördel: Infravärmaren i badrummet värmer upp golvplattorna, du slipper därför kalla fötter. Dessutom förebyggs immiga speglar och uppkomsten av mögel i badrummet. Vid sidan av det finns även infravärmare i form av nedhängande värmekulor eller fristående, mobila rumsvärmare.

Tips för installation av infravärmare

Olika modeller har olika effekt. Hur mycket watt din infravärmare behöver, beror på storleken och isoleringen i ditt hem. Som grundregel rekommenderas det att inte bara utrusta rum med en enda värmekälla med högt watt-tal, utan att välja fler värmeelement med låg effekt. Så uppnår du ett optimalt resultat. Tänk på: Väggvärmare kan bara arbeta effektivt om väggarna är väl isolerade utifrån och ett speciellt gips och en passande färg har använts på insidan. Båda innehåller fint glassplitter som hjälper till att reflektera den utstrålade värmen på ett optimalt sätt. Om infravärmaren ska användas för golvvärme, måste en golvbeläggning som släpper igenom strålning väljas.

Infravärmare är energisnåla och effektiva

Infravärmare erbjuder många fördelar jämfört med konventionell gas- eller oljeuppvärmning. Framför allt för den som äger sitt eget hem kan ett byte löna sig, eftersom investeringen i de nya apparaterna betalas tillbaka efter en viss tid genom den låga förbrukningen. För hyresgäster kan en smart placerad infravärmare utgöra ett användbart komplement till ett befintligt uppvärmningssystem.