Barnvagnar

Sort by
Pris
Kategorier
Color
Material
  1. 419 kr
    UVP 490 kr
    (91)

Barnvagnar - Tryggt på vägen med barn

När det är dags att få barn, ställer sig alla föräldrar någon gång frågan om vilken barnvagn man ska välja. Det finns en mängd olika modeller och prisskillnaderna är till viss del betydande. Vi har därför sammanställt en liten guide på det här temat.

Inledande överväganden inför köp av en barnvagn

Det bästa är att redan under graviditeten inreda barnrummet och välja en lämplig barnvagn. Då är du väl förberedd när den lille prinsen eller lilla prinsessan äntligen kommer - och det går som alla vet ibland snabbare än man tror.

För att kunna välja rätt barnvagn finns det några frågor som du bör fundera på: På vilket underlag ska barnvagnen köras? För asfalt passar små hjul av plast bra, med stora gummihjul kan du köra mjuk och lugnt även på ojämna skogs- eller grusvägar. Om du vill resa runt mycket med ditt barn, behöver du en smidig barnvagn som är lätt att fälla ihop och plocka undan i bagageutrymmet.

Den som bor högre upp och saknar hiss och därför ofta måste bära barnvagnen, bör välja en modell med låg egen vikt. Vill du kunna använda barnvagnen så länge som möjligt eller kommer du senare att byta ut spädbarnsvagnen mot en sittvagn? Planerar du flera barn som också ska använda barnvagnen? Och naturligtvis: Hur mycket pengar vill du lägga på din dröm-barnvagn?

Din checklista för barnvagns-inköpet

Oavsett vilken modell du väljer - vissa basics bör du inte avstå från: En barnvagn av hög kvalitet är märkt med TÜV eller GS (tyskt kontrollorgan) som bevis på kontrollerad säkerhet. Den ska vara robust, stabil och bromsen ska fungera utan problem. Ett justerbart handtag och lätt hopfällbar ram underlättar hanteringen. Överdraget bör vara vädertåligt, andningsaktivt och lätt att rengöra. Tyget får definitivt inte ha en obehaglig kemisk doft.

Klassisk barnvagn eller kombibarnvagn?

En klassisk barnvagn har stora luftfyllda gummihjul och bra fjädring. Den kan användas från första dagen när barnet föds: Den integrerade babyliften kan plockas ur så att du kan vara flexibel med din lilla älskling. Denna barnvagnsmodell passar för alla som föredrar ett traditionellt utseende utan krusiduller.

Ytterligare en fördel: Klassiska barnvagnar har mycket förvaringsutrymme för blöjor och nappflaskor eller för dina inköp. Dessa barnvagnar är emellertid bara att rekommendera för barn upp till tolv månader. En kombinationsvagn kan användas avsevärt mycket längre: Den här typen av vagn har en klassisk barnvagnsram som kan förändras med hjälp av olika tilläggsmoduler. Sådana 3-i-1-modeller inkluderar som regel ett babyskal till bilen, en liggdel och en sittdel.

En kombibarnvagn förenar alla fördelar hos en klassisk barnvagn med dem hos en sittvagn: Därför kan den användas från födseln ända fram till förskoleåldern. Förutsättningen är naturligtvis att ramen är robust och att vagnen går att manövrera på ett optimalt sätt med ett vridbart hjulpar. Då förblir du mobil, även när ditt barn blir större och tyngre.

Sittvagn, sportbarnvagn eller babyjogger?

Så snart ditt lilla barn kan sitta och gå säkert, kan du byta till en liten, smidig sittvagn. Denna barnvagnsvariant för större barn passar framför allt för korta turer på jämn mark och erbjuder mycket komfort. Det finns exempelvis modeller med justerbart ryggstöd, vadderad sittyta och praktiskt solskydd. Sittvagnar av hög kvalitet är extremt lätta och går enkelt att fälla ut och ihop - ofta med bara en hand. Och: Många barn älskar att kunna kliva i och ur sittvagnen själva.

Sportbarnvagnen liknar sittvagnen: Även den här barnvagnsmodellen går att fälla ihop med lite ansträngning, men är ofta något tyngre och därmed också mer stabil än en vanlig sittvagn. Sportbarnvagnen går därför också utmärkt att använda på ojämna underlag. En sådan modell rekommenderas som kompletterande vagn till den klassiska barnvagnen, när barnet redan kan sitta säkert och inte längre vill ligga ner hela tiden.

En babyjogger är också en typ av sportbarnvagn och perfekt för sportiga föräldrar: Den stabila men ändå flexibla konstruktionen gör att en jogger kan användas för snabba turer när du åker rullskridskor, joggar eller vandrar. Den goda fjädringen ser till att ditt barn sitter säkert och bekvämt, även vid utflykter i naturen, till exempel på ojämna skogsvägar. Denna trehjuliga barnvagnsmodell rekommenderas för barn från ett år.

Extraalternativ och tillbehör till din barnvagn

När du har valt en barnvagn, kan du börja se dig om efter lämpliga tillbehör. Praktiskt är det till exempel med en vagn- eller sittsäck med skönt fårskinnsfoder som håller din baby varm, framförallt på vintern. Ett regnskydd av hög kvalitet av genomskinlig plast sätts fast på barnvagnen vid regn och får inte blåsa bort även om det blåser kraftigt.

Till sommaren behöver du ett parasoll eller ett solskydd för att skydda din lilla skatt mot alltför intensivt solljus. Även irriterande myggor eller getingar kan störa turen i barnvagnen på sommaren - här hjälper ett passande insektsskydd. Om du även har ett äldre barn som inte säkert kan gå längre sträckor, är en ståbräda till barnvagnen ett bra alternativ: Den fästs på stången mellan bakhjulen, så att trötta små äventyrare kan vila benen och åka med när mamma och pappa kör vagnen.

Barnvagnen bör passa in i ditt liv

Vissa intresserar sig ofta mer för barnvagnens design, medans andra tycker framför allt att de tekniska detaljerna är mer spännande. Båda delarna spelar en roll, men det allra viktigaste är att ni väljer en modell som passar era livsförhållanden. Den som bor på landsbygden och ofta kör på ojämna underlag behöver en annan barnvagn än någon som bor i storstaden. Och medan bilägare väljer en modell som passar in i bagageluckan, väljer tågresenärer hellre en lätt och smidig barnvagn. I princip gäller: Investera i kvalitet, så kommer du och ditt barn att ha glädje av barnvagnen länge. Och vem vet: Kanske kommer snart nummer två...?