Ismaskiner

Sort by
Pris
Kategorier
Color
Material
  1. 1 699 kr
    UVP 2 180 kr
    (93)
  2. 2 469 kr
    UVP 3 490 kr
    (90)

Köpråd för en ismaskin

Läckra cocktails eller många blandade drinkar smakar först riktigt bra ihop med isbitar, och inte bara på sommarfester utan alla årstider. Ofta finns det inte tillräckligt med plats i frysfacket i kylskåpet. Även i frysen fylls facken ofta med andra livsmedel och kan inte blockeras av isbitar. Att fylla isbitslådorna av plast eller isbitspåsar samt att lossa isbitarna är mycket omständligt och inte heller riktigt hygieniskt. För en fest räcker inte isbitarna från kylskåpet alls. Färdiga isbitar från matbutiken är förhållandevis dyra och måste också först transporteras hem. Då är en ismaskin eller en isbitsberedare ett utmärkt praktisk komplement till köksutrustningen. Med en maskin som producerar jämnstora isbitar behöver du bara trycka på en knapp och får efter kort tid perfekta isbitar. Formen på isbitarna behöver inte alltid vara fyrkantiga block, vissa maskiner kan även skapa andra former.

Hur fungerar en ismaskin?

Ismaskiner är ofta ganska kompakta och relativt små maskiner med tanke på prestandan. De har en vattentank och kyl- och värmeelement. Maskinerna drivs med hjälp av en elmotor. Vissa apparater kan även anslutas direkt till vattenkranen och vattenledningen. Det kan vara mycket användbart, t.ex. när stora mängder isbitar regelbundet måste tillverkas, exempelvis för att kyla ner rätter på buffén. Ismaskiner kyler ner vattnet inifrån och ut. Vattnet flödar då runt kylstavarna och gör isen vackert klar. Frysprocessen i frysfacket när is ska frysas ner fungerar tvärtom och isen får ofta ett grumligt och sprucket utseende. Värmeelementet i maskinen hjälper till att lossa isbitarna och mata ut dem i utmatningsfacket.

Hur lång tid behöver en ismaskin?

Tillverkningstiden för isbitar varierar mycket beroende på maskin. Många maskiner kan tillverka isbitar i olika storlekar och därför kan tillverkningstiden variera även för en och samma maskin, beroende på de önskade isbitarnas mängd och storlek. Tillverkningstiden kan sträcka sig från några minuter, t.ex. 10 minuter för några få isbitar eller upp till en timme eller längre för tillverkning av 500 gram eller 750 gram isbitar eller även större mängder. På vissa maskiner finns information om mängden is som kan tillverkas inom 24 timmar. Dessa mängder kan t.ex. vara upp till 12 kg. Många av maskinerna har automatisk avstängning och displayer för att välja program och annat.

Hur ofta måste man rengöra en ismaskin?

Ismaskiner måste, precis som andra köksapparater som arbetar med vatten, rengöras och avkalkas med jämna mellanrum. Innan isbitar tillverkas bör, av hygieniska skäl, vattnet bytas ut åtminstone varje dag. Även innan första användningen bör ismaskinen rengöras noggrant så att ingen smuts som finns kvar från produktionen kan följa med isen som sedan ska förtäras. Tillverkarna lämnar ofta rekommendationer om på vilket sätt och hur ofta deras maskiner bör rengöras. I princip bör tanken och utmatningsfacket på ismaskinen torkas av med en mjuk trasa efter varje användning. Det är viktigt att använda en mjuk trasa, för att undvika repor som bakterier kan samlas i senare.

Hur rengör och avkalkar man en ismaskin?

Eftersom ismaskiner kan ha mycket olika konstruktioner, är det alltid bäst att följa tillverkarens anvisningar för rengöring. De återfinns ofta i medföljande bruksanvisning och kan innehålla rekommendationer gällande vilka rengöringsmedel som bör användas, t.ex. speciella avkalkningsmedel. Om tillverkaren uppger att speciella avkalkningsmedel kan användas för rengöring av maskinen, används dessa ofta enligt doseringsuppgifterna medan ismaskinens motor är i gång. Om bruksanvisningen inte innehåller några invändningar, kan ismaskiner, på liknande sätt som kaffebryggare eller andra köksapparater som ofta används med vatten, rengöras med en ättiklösning eller citronsyra med regelbundna mellanrum - ofta efter flera veckor. Hur ofta maskinen måste rengöras beror också på hårdheten hos vattnet som används. Om kranvatten används, kan man få information om hårdheten från respektive vattenverk som levererar vattnet. I många maskiner kan också, t.ex. av hygieniska skäl, mineralvatten utan kolsyra användas.

Vilka olika ismaskiner finns det?

Det finns ett stort urval av ismaskiner från olika tillverkare. Dessa maskiner kan se mycket olika ut i fråga om bearbetningskvalitet och funktioner. Även vid själva användningen eller möjligheter till underhåll av maskinen kan det finnas stora skillnader. Dessa visar sig ofta redan i de olika pris-prestanda-förhållandena. Vilken ismaskin som passar bäst, beror på vad respektive kund förväntar sig, i vilket syfte och i vilken utsträckning maskinen ska användas. Här kan vi bara presentera ett litet urval av maskiner. En jämförelse mellan olika apparater för önskat användningsområde, t.ex. även gällande isbitarnas storlek och mängd som ska tillverkas med maskinen, lönar sig alltid.

Facit: Mycket praktisk och hygienisk tillverkning av isbitar med ismaskin för olika användningsområden

Ismaskiner är perfekta hjälpmedel i köket för tillverkning av likformade och klara isbitar. Inte bara till drinkar och cocktails, utan även vid tillredning av olika rätter, t.ex. tillsammans med en Ice Crusher för tillverkning av issplitter till olika söta rätter eller för nedkylning av rätter på en buffé, är tillredning av exakt rätt mängd isbitar mycket praktiskt, hygieniskt och att rekommendera. Hur som helst ger ismaskinen dig en utmärkt möjlighet att alltid kunna bjuda dina festgäster på iskalla drycker.