Polermaskiner

Sort by
Pris
Kategorier
Color
Material
  1. 1 159 kr
    UVP 1 855 kr
    (95)

Högglans för verkstaden - Varför ska man ha en polermaskin?

För att bättra på den skyddande och vackra lacken på en bil eller MC, är en polermaskin ett verktyg som underlättar arbetet mycket jämfört med att stryka på polityr för hand. Ett kort utdrag med olika praktiska aspekter hos maskinerna och deras användning kan underlätta köpbeslutet.

Varför ska man ha en polermaskin?

Polermaskiner är bra för att ge ytlack nytt liv. När långtidseffekterna av miljön, damm, sand eller andra ämnen får lacken att blekna, blir ytan skinande igen när lämplig polityr stryks på. Även skyddseffekten förnyas. Vid polering kan också små repor avlägsnas, utan att du behöver stryka på ny lack. Skillnaderna i konstruktion, funktioner och prestanda avgör om maskinen passar bäst för proffs eller hemmafixare.

Vad är rätt varvtal för en polermaskin?

Lämpligt varvtal hos en polermaskin för bil eller MC kan regleras i olika hastigheter. För början bör det finnas ett läge med låga varvtal på under 1000 varv per minut, för att kunna fördela polityren jämnt. För högt varvtal i kombination med för grova dynor är dåligt för lacken.

Vid roterande polermaskiner är högsta varvtal vid 3000 varv/minut lagom, eftersom effekten hos dessa maskiner är mer intensiv än hos excenter-maskiner. Hos excenter-polermaskiner kan en effekt på över 6000 varv/minut vara meningsfull, med tanke på den speciella funktionen. Rätt varvtal beror på dynornas hårdhet och storlek. För att uppnå en ren poleringseffekt, bör man börja med låga varvtal. På så sätt kan man hitta en hastighet som är lämplig för polermedlet.

Vad är en excenter-polermaskin?

Bei einer Exzenter Poliermaschine kommt zu der Rotationsbewegung noch ein Oszillieren, also eine schwankende Bewegung der Polierscheibe. Die Bewegung ist der natürlichen Bewegung beim Handauftrag nachempfunden und kommt entweder durch einen so genannten Zwangsantrieb oder Fliehkräfte zustande. Die Exzenter Poliermaschine ist weniger effektiv, als eine Rotationsmaschine, was in diesem Zusammenhang kein negativer Aspekt ist. Durch die langsamere Bewegung bleibt Zeit zum Ausprobieren der Auswirkung. Die Temperaturen der Oberfläche bleiben zudem niedriger, was außerdem den Hologrammeffekt, also in der Sonne sichtbare, kreisrunde Spuren auf dem Lack, abschwächt. Diese Geräte dienen Anfängern dazu, sich in das Handwerk einzuarbeiten. Wer eine Exzenter Poliermaschine permanent an die Leistungsgrenzen bringt, kann später auf eine Rotationsmaschine wechseln.

Was muss eine Poliermaschine können?

Hos en excenter-polermaskin tillkommer utöver rotationsrörelsen även en oscillerande, dvs. svängande rörelse hos polerskivan. Den rörelsen liknar den naturliga rörelsen vid manuellt arbete och skapas varken av direktdrift eller centrifugalkraft. Excenter-polermaskinen är mindre effektiv än en roterande maskin, vilket inte är en negativ aspekt. Genom den långsammare rörelsen finns tid för att prova effekten. Yttemperaturerna hålls också lägre, vilket försvagar hologrameffekten, dvs. cirkelrunda spår som syns i solljus. Maskinerna är bra för att låta nybörjare lära sig hantverket. Den som ständigt arbetar på gränserna för vad en excenter-polermaskin klarar av, kan senare byta till en roterande maskin.

Vad måste en polermaskin kunna?

En poleringsmaskin för att polera bil måste kunna sätta en tallrik som fästs vid apparaten i rörelse i olika lägen. Maskinen drivs antingen via kabel eller med batteri. Apparater som drar energi från ett uppladdningsbart batteri, har stora fördelar med hänsyn till ett flexibelt arbetssätt. Polermaskiner bör ha en utbytbar tallrik, som kan hålla dynor, läder eller päls i olika storlekar och tjocklekar. Vissa apparater har en förnuftig skyddsanordning, som ser till att apparaten inte startar av sig själv om strömmen försvinner och sedan kommer tillbaka igen.

Vilka tillbehör behöver man till en polermaskin?

Vid polering med maskinen används ett utbytbart tillbehör som fördelar den flytande polityren eller pastan och sätter den i rörelse. Vid en ren uppfräschning, dvs. polering utan att repor måste avlägsnas, räcker mjuka dynor för att uppnå den önskade effekten. När repor ska bättras på ser grova dynor till att lacket tas bort från vissa ställen. Det är nödvändigt för att bryta kanterna runt repan för att låta den blekna bort.

Även storleken är avgörande för effekten, hos en roterande maskin är stora dynor lämpliga för att intensifiera effekten. Hos en excenter-maskin ökas effekten genom mindre dynor, eftersom effekten av de oscillerande rörelserna försvagas. Bra modeller levereras med vissa medföljande tillbehör.

Vilka polermedel behöver man till en polermaskin?

Polermedel finns i flytande form i flaskor eller som polerpasta. Vilket medel som har bäst effekt är en subjektiv fråga. Olika medel är lämpliga att använda för olika typer av lack. Även typen av polering är avgörande. Vid en högglanspolering används andra medel än vid en finslipningspolering. Även sammansättningen av ingredienser är en omtvistad fråga. Vissa svär på att vax är bäst för att fräscha upp lacken, medan andra föredrar nanoteknik och akrylförsegling. Till en början rekommenderas små förpackningar för att prova sig fram till rätt produkt.

Hur polerar man med en polermaskin?

Först rengörs fordonet noggrant och alla plastdelar, som lister på fönster och plast på stötfångare täcks över med tejp. Om dessa poleras med maskinen, får de en vitaktig färg. Därefter stryks polityren på jämnt med en lämplig dyna eller en ren trasa.

Därefter kontrolleras att bilpolermaskinen inte har några synliga skador och startas på lågt varvtal. Vid poleringen är det viktigt att göra stora rörelser och att inte stanna för länge vid hörn och kanter. Om dessa poleras för länge, kan synliga skillnader i jämförelse med större ytor uppstå.

Efter poleringen med maskinen används en mjuk, ren trasa för den sista finputsningen. På så sätt avlägsnas de sista ojämnheterna. Om apparaten ska användas som MC- eller bilpolermaskin spelar ingen roll.

Vad måste jag tänka på med en polermaskin?

Innan du köper en MC- eller bilpolermaskin rekommenderas att söka efter testresultat gällande specifika bilpolermaskiner. Den faktiska prestandan kan man bara få reda på vid praktisk användning. Alla apparater i urvalet bör ha europeisk kontrollmärkning. Även tillbehör erbjuds i stor omfattning till bra apparater och ingår ofta i leveransomfattningen vid nyinköp. Tallrikarna och andra tillbehör bör vara lätta att byta ut.

Facit för köpbeslutet: Nybörjare väljer en excenter-polermaskin som levereras med många olika dynor som tillbehör och kanske även med några olika provpolermedel. Den som vill börja direkt med en bilpolermaskin från kategorin roterande polermaskiner bör lägga vikt vid att få en maskin som även garanterar låga varvtal under 3000 varv/minut. Volymen hos polermaskinerna spelar också en roll. Till bullriga apparater rekommenderas hörselskydd som tillbehör.

Höljets kvalitet och bearbetning och kvaliteten hos tillbehören bör också kontrolleras. Bra polermaskiner bör arbeta med en effekt på minst 700 watt och klara av minst 2000 varv per minut.